15.03.2024

VALIDATE

Недела за подигање на свеста

Нашиот фокус за време на Неделата за подигање на свеста за мозокот, 11-17 март, е на важноста на истражувањето за мозочен удар. Секој ден ќе споделуваме некои сознанија за нови и возбудливи истражувачки проекти за мозочен удар во Европа.

Денес го истакнуваме VALIDATE, истражувачки проект финансиран од ЕУ кој користи вештачка интелигенција (AI) за да ги подобри резултатите од пациентите во третманот на мозочен удар.

Во третманот на исхемичен мозочен удар, навремениот пристап до соодветни интервенции е најважен. Иако постојат низа ефективни терапии, навигацијата во сложеноста на поединечните случаи на пациенти и непрецизното разгледување на секој поединечен пациент холистички може да влијае на резултатите од третманот и на долгорочниот квалитет на живот.

Тимот VALIDATE има за цел да го подобри ова. Со користење на збирки на податоци од илјадници профили на пациенти и најсовремени модели на вештачка интелигенција, тие развиваат и потврдуваат систем за поддршка на клинички одлуки. Централно место во овој проект е создавањето на нова апликација која има за цел да обезбеди дополнителни информации за лекарите преку предвидување на исходот од различни стратегии за третман. Овој систем ќе ги поттикне здравствените работници да изберат оптимална стратегија за третман прилагодена на уникатните околности на секој пациент.

Покрај обезбедувањето точна прогноза, успехот на апликацијата Validate зависи од стекнувањето на довербата на лекарите и пациентите во нејзиното спроведување. За да се постигне ова, ќе се спроведе ригорозно тестирање во клинички услови во реалниот свет преку набљудувачки студии, потврдувајќи ја неговата ефикасност и веродостојност.

За оние кои преживеале мозочен удар, долгорочните импликации би можеле да значат персонализирани опции за третман и подобрени резултати и квалитет на живот.

За повеќе информации, ве молиме контактирајте со research@safestroke.eu или посетете ја веб-локацијата VALIDATE https://validate-project.eu

VALIDATE доби средства од програмата за истражување и иновации на Европската унија Хоризонт 2020 според договорот за грант бр. 777107.

Видео запис. Слушнете го тимот како објаснува подетално (https://bit.ly/3wsMTjF)

 

 

Членови / X (Твитер)

На 6-тиот ден од #BrainAwarenessWeek го истакнуваме проектот @HorizonEU @VALIDATE, кој користи податоци за пациентите и вештачка интелигенција за да развие и потврди систем за поддршка на клинички одлуки за апликација за да ги поттикне ХЦП да го персонализираат третманот со #мозочен удар и да ги подобрат резултатите. Слушнете повеќе https://bit.ly/3wsMTjF

 

Членови / LinkedIn и Facebook

Нашата последна објава за време на #Неделата на свесност за мозокот, се фокусира на проектот @VALIDATE.

Во третманот на исхемичен мозочен удар, навремениот пристап до соодветни интервенции е од клучно значење. Сепак, навигацијата во сложеноста на поединечните случаи на пациенти, истовремено земајќи ги предвид сите фактори и донесувањето брзи клинички одлуки може да биде предизвик.

За да ги поддржи здравствените работници, тимот на VALIDATE користи обемни збирки на податоци и врвни модели на вештачка интелигенција, за да развие систем за поддршка на клинички одлуки базиран на апликации за да им овозможи да изберат оптимална стратегија за третман прилагодена на уникатните околности на секој пациент. Во срцето на оваа иницијатива е интуитивен интерфејс на апликацијата кој обезбедува дополнителни информации за лекарите преку предвидување на исходот од различни стратегии за третман. Но, развојот не завршува тука, на апликацијата Validate мора да и веруваат и лекарите. Затоа, веродостојноста на апликацијата ќе биде потврдена преку ригорозни тестирања во клинички услови во реалниот свет во набљудувачка студија.

За оние кои преживеале мозочен удар, ова може да значи подобрувања во персонализираните опции за третман достапни во условите за акутна нега и подобар долгорочен квалитет на живот.