За време на Неделата за подигање на свеста за мозокот, 14-20 март, се фокусираме на важноста на истражувањето за мозочен удар.

Секој ден ќе споделуваме некои сознанија за ново и возбудливо истражување за мозочен удар во Европа.

Денес се фокусираме на SVDs@Target.

Цели за интервенција за превенција од мозочен удар и деменција

Истражувачите во Европа, гледајќи ја врската помеѓу мозочниот удар и деменција, неодамна ја завршија својата шестгодишна студија и денес се тука за да ни кажат повеќе за она што го пронашле и идните импликации од нивните наоди.

Мозочниот удар и деменцијата се рангирани меѓу најитните здравствени проблеми во Европа. Болестите на малите крвни садови, познати како болести на церебралните мали садови (SVD) се појавија како централна врска помеѓу овие две главни состојби.

SVD сочинуваат повеќе од 30% од мозочните удари, 40% од случаите на деменција и многу други состојби. И покрај ова длабоко влијание врз човековото здравје, не постојат ефективни третмани против SVD.

Мрежата SVDs@target обедини научници, академски лекари и пациенти од цела Европа и САД за подобро да ги разберат SVD со цел да развијат нови третмани и конечно да придонесат за превенција од мозочен удар и деменција.

Што најдовте?

Конзорциумот SVDs@target се состои од истражувачи кои истражувале што предизвикува SVD и како да се подобри дијагнозата и третманот на SVD.

Меѓу најважните наоди во рамките на проектот се детекција на нови начини за идентификација на SVD со помош на скенирање со МРИ и исто така подобрени начини на користење на самото скенирање со МРИ за идентификација на SVD, кои и двете би можеле да се користат за подобрување на дијагнозата. Тие, исто така, открија важен чекор во тоа како се формираат SVDs. Ова може да се користи во идните клинички испитувања за да се развијат нови третмани за SVD.

Кои се вашите следни чекори?

Проектот беше завршен на крајот на декември 2021 година. Сепак, истражувачките партнери ќе продолжат да соработуваат бидејќи сознанијата добиени од SVDs@target изнесоа нови идеи и ветувачки резултати, кои треба да се испитаат и следат. Во моментов се истражуваат нови можности за финансирање и резултатите од ова истражување ќе бидат објавени и доставени до заедницата на SVD.

Што значи ова за пациентите?

Бидејќи SVDs@target е главно истражувачки проект базиран на лабораторија, пациентот ќе има корист на долг рок. Резултатите се навистина ветувачки и треба да се направат повеќе истражувања пред да може да се тестира во клиничка фаза. Сепак, особено наодите за МНР ќе бидат од големо значење за секторот за клиничка дијагностика на МРИ за невродегенеративни болести и може многу брзо да се прилагодат од лекарите, истражувачите и основните установи за МРИ.

Професорот Герт Јан Ван Биселс и докторантот Стенли Фам објаснуваат повеќе:

youtu.be/gkHggcW4NeA

SVDs@target доби финансирање од програмата за истражување и иновации на Европската унија Хоризонт 2020 според договорот за грант бр. 666881.

За време на Неделата за подигање на свеста за мозокот, 14-20 март, се фокусираме на важноста на истражувањето за мозочен удар.

Секој ден ќе споделуваме некои сознанија за ново и возбудливо истражување за мозочен удар во Европа.

Денеска се фокусираме на ДОКАЗ.

Подобрување на опциите за третман за мозочен удар.

Алијансата за мозочен удар за Европа се приклучи на проектот за истражување на мозочен удар PROOF финансиран од ЕУ во 2017 година бидејќи сметаше дека тоа ќе помогне да се прошират опциите за третман за пациентите со мозочен удар.

Овде доцентот д-р Свен Поли од Универзитетот во Тубинген, Германија, ни кажува за неговата визија за проектот.

Д-р Поли - за што е истражувањето?

Исхемичен мозочен удар е најчестиот тип на мозочен удар. Тоа се случува кога артериите кои го снабдуваат мозокот со крв се затнат од згрутчување. Ова го спречува кислородот да стигне до мозочните клетки каде што се случила блокадата. Колку подолго мозокот страда од недостаток на кислород, толку посериозни се последиците, толку повеќе мозочно ткиво ќе умре и толку е поголема инвалидноста по мозочниот удар лицето може да претрпи. Затоа, итниот третман мора да ги ослободи блокираните артерии што е можно побрзо.

Почнувајќи од јануари 2017 година, студијата PROOF, спроведена во 21 експертски центар за мозочен удар во осум европски земји, истражува дали може да се намалат последиците од исхемичен мозочен удар со рана примена на терапија со високи дози на кислород.

Терапијата со високи дози на кислород е многу едноставна и има ниска цена. Пациентите, откако им бил дијагностициран исхемичен мозочен удар по скенирањето, носат маска преку која вдишуваат речиси чист кислород. Ова ја одржува содржината на кислород во крвта шест пати поголема отколку кога се вдишува воздух. Оксигенацијата продолжува додека не се отстрани тромбот и повторно не се подобри циркулацијата на крвта.

Д-р Поли - какви резултати имате досега?

Нашиот проект започна во 2017 година и досега беа регрутирани речиси 160 пациенти со мозочен удар во испитувањето во центрите-учеснички низ Европа. Откако уписот ќе достигне 160 пациенти, привремената анализа ќе ги покаже првите резултати.

Она што можеме да го видиме досега е дека процедурите на студијата се лесни за ракување и се чини дека пациентите не чувствуваат непријатност од примената на високопроточен кислород. Всушност, кога самите го пробавме, откривме дека администрацијата на високи дози на кислород е лесна за „дишење“ и не се разликува многу од рутинската администрација.

Д-р Поли - ова звучи многу возбудливо, што ќе значи ова истражување за пациентите со мозочен удар?

Доколку PROOF докаже дека мозочното ткиво во ризик може да се стабилизира и спаси со рана администрација на кислород, тогаш оваа терапија ќе донесе големи придобивки за сите пациенти со мозочен удар, особено за пациентите кои не се во близина на клиника каде што може да се лекува мозочен удар и кои имаат подолго време за пристап до итна помош.

Зголемувањето на кислородот во снабдувањето со крв би можело да го заштити ткивото на ризик додека не се воспостави циркулацијата. Бидејќи е многу евтин и едноставен третман, тој има голем потенцијал да го подобри и третманот за мозочен удар во сиромашните земји.

За повеќе за судењето кликнете овде: https://www.proof-trial.eu/

PROOF доби средства од Европската програма за истражување и иновации Хоризонт 2020 според договорот за грант бр. 73337
 

За време на Неделата за подигање на свеста за мозокот, 14-20 март, се фокусираме на важноста на истражувањето за мозочен удар.

Секој ден ќе споделуваме некои сознанија за ново и возбудливо истражување за мозочен удар во Европа.

Денеска се фокусираме на ТЕNSION.

Проширување на опциите за третман за мозочен удар

Алијансата за мозочен удар за Европа се приклучи на истражувачкиот проект TENSION за мозочен удар финансиран од ЕУ во 2018 година, бидејќи сметавме дека тоа ќе помогне да се прошират опциите за третман за пациентите со мозочен удар.

Овде професорот Клаус Симонсен, Данска, ни кажува за неговата визија за проектот [Линк до видеото на каналот на YouTube]

И денес, ја прашуваме д-р Силке Хопф-Јенсен, Германија, водечки истражувач на проектот, за тоа како напредува овој вреден истражувачки проект за мозочен удар.

Д-р Хопф-Јенсен - за што е истражувањето?

Мозочниот удар е сè уште една глобална водечка причина за смрт и инвалидитет. Повеќето мозочни удари се случуваат кога згрутчување на крвта ја блокира артеријата што го снабдува мозокот. Ова се нарекува исхемичен мозочен удар. Колку подолго останува згрутчувањето, толку помалку крв и кислород се снабдуваат во мозокот, што резултира со оштетување на мозокот и инвалидност по мозочен удар.

Најчеста и стандардна форма на третман за исхемичен мозочен удар е тромболиза. Ова е местото каде што лекот наречен рекомбинантен ткивен плазминоген активатор се дава во рок од 4,5 часа по мозочниот удар, раздвојувајќи го згрутчувањето, овозможувајќи проток на крв во мозокот.

Од 2015 година, третман наречен механичка тромбектомија се користи за некои пациенти со мозочен удар. Ова вклучува употреба на специјално дизајниран уред за отстранување на згрутчување, вметнат преку катетер за да се повлече или цица тромбот. Откако ќе се отстрани, крвта повторно се движи слободно во артериите на мозокот што витално го намалува дополнително оштетувањето на мозокот и попреченоста по мозочен удар.

Механичката тромбектомија моментално е достапна само за ограничен број луѓе во рок од шест часа по мозочниот удар и во исклучителни случаи до 12 часа, и не може да се даде ако има премногу оштетување на мозокот. Многу луѓе кои претрпеле тежок мозочен удар не можат да пристапат до овој третман бидејќи во моментов нема докази за истражување кои покажуваат дека е безбедно да се користи кај оваа група пациенти.

Нашата студија TENSION финансирана од ЕУ, која вклучува соработка на универзитети низ Европа и учество на многу преживеани пациенти со мозочен удар, има за цел да открие дали механичката тромбектомија може безбедно да се користи кај повеќе пациенти со исхемичен мозочен удар.

Д-р Хопф-Јенсен - какви резултати имате досега?

Нашиот проект започна во 2018 година и речиси 200 пациенти со мозочен удар учествуваа во испитувањето во најмногу 40 центри низ Европа.

Нашите рани резултати покажуваат дека некои пациенти со тежок мозочен удар и екстензивно оштетување на мозокот може да имаат корист од механичката тромбектомија.

Покажавме дека отстранувањето на згрутчувањето овозможува крвта да тече назад во артериите на некои од овие пациенти. Овие пациенти потоа треба да закрепнат со помала штета предизвикана од мозочниот удар отколку што би виделе без тромбектомија.

Нашата студија покажува дека локацијата на згрутчувањето во мозокот може да влијае на закрепнувањето по механичка тромбектомија. На пример, ако мозочниот удар се случи внатре во областите што го контролираат говорот или движењето на раката/нозете, овие пациенти би можеле да имаат добри шанси за целосно закрепнување по тромбектомија.

Д-р Хопф-Јенсен, ова звучи многу возбудливо, што ќе значи ова истражување за пациентите со мозочен удар?

Итно треба да развиеме повеќе опции за третман за оние пациенти кои страдаат од тежок исхемичен мозочен удар со продолжено оштетување од мозочен удар.

Нашите резултати ги покажуваат првите индикации дека механичката тромбектомија може безбедно да се користи кај некои пациенти со мозочен удар кои имале тежок/голем исхемичен мозочен удар.

Она што се надевам е дека, поради ова истражување, со придонес од пациенти со мозочен удар и истражувачи низ Европа, можеме да понудиме уште поиндивидуална терапија за секој пациент и да го зголемиме пристапот до овој ефикасен третман низ Европа.

Можете исто така да слушате како д-р Хопф-Јенсен зборува за проектот ТENSION youtu.be/4HZ6qmwvrtg

Оваа проба ќе трае до 2023 година. За повеќе информации во врска со судењето, погледнете ја веб-страницата TENSION: https://www.tension-study.eu/

 

 

За време на Неделата за подигање на свеста за мозокот, 14-20 март, се фокусираме на важноста на истражувањето за мозочен удар.

Секој ден ќе споделуваме некои сознанија за ново и возбудливо истражување за мозочен удар во Европа.

Денес се фокусираме на Precious.

Користење на секојдневни лекови за лекување на компликации од мозочен удар и спасување животи

Оваа студија користи евтини, достапни лекови кои се едноставни, безбедни и лесно достапни.

Алијансата за мозочен удар за Европа, разговараше со д-р Барт ван дер Ворп, УМЦ Утрехт, Холандија, координатор на проектот за истражувањето.

Д-р ван дер Ворп - За што е ова истражување?

Во првите денови по мозочниот удар, околу една третина од сите пациенти развиваат компликации како што се пневмонија или треска. Компликациите се почести кај постари пациенти или кај оние кои претрпеле тежок мозочен удар. Компликациите може да го забават закрепнувањето и да го продолжат престојот во болница и, за жал, се поврзани со зголемен ризик од смрт или долготрајна зависност од здравствената заштита.

Ризикот од развој на инфекција или треска теоретски може да се намали со многу едноставни, безбедни и евтини лекови, како што е метоклопрамид за спречување на гадење и повраќање, антибиотици за спречување на инфекции и парацетамол за спречување на појава на треска.

Студијата PRECIOUS ќе процени дали овие лекови не само што спречуваат компликации, туку и го подобруваат закрепнувањето и го намалуваат ризикот од смрт кај постари пациенти со акутен мозочен удар.

Д-р Ван Дер Ворп - Какви резултати имате досега?

На ПРЕЦИОУС досега учествувале над 1400 пациенти од девет европски земји. Конечните резултати ќе бидат познати само по завршувањето на студијата во ноември 2022 година. Сепак, годишниот преглед од независен комитет за безбедност покажа дека лекот што се користи во PRECIOUS е навистина безбеден.

Д-р ван дер Ворп - Што ќе значи ова истражување за пациентите со мозочен удар?

Едноставно, ако овие евтини, достапни третмани функционираат добро како што се надеваме, тие би можеле да имаат потенцијал да ги спасат животите на илјадници постари Европејци кои го преживеале мозочниот удар.

На овој линк Wouter Sluis, PECIOUS координатор за тестирање, ни кажува повеќе за проектот youtu.be/B9TBrhRJp0Y

За да дознаете повеќе, проверете ја веб-страницата на проектот https://www.precious-trial.eu/.

PRECIOUS доби финансирање од програмата за истражување и иновации на Европската унија Хоризонт 2020 според договорот за грант бр. 634809.


НАУЧНИЦИ РАЗВИВААТ МИКРО-РОБОТИ КОИ ЌЕ СЕ БОРАТ СО ТРОМБИТЕ ВО КРВНИТЕ САДОВИ НА ПАЦИЕНТИТЕ

Европските научници започнаа да развиваат нано-хирурзи кои преку крвотокот ќе пренесуваат лекови за разбивање на тромбите во мозокот.

Проектот ANGIE ќе развие радикално нова технологија односно мали, нано машини способни за навигација низ васкуларниот систем на организмот кои ќе испорачуваат лекови внатре во самото тело, каде што ниту еден друг инструмент не може да достигне. Навигацијата во внатрешноста на телото за лекување ги фасцинираше научниците со децении со децении, но потребните технологии заостануваа. Научници во проектот ANGIE веруваат дека сега се во позиција да го остварат тоа! Ова многу потребно достигнување е насочено кон мозочниот удар, кој е главната причина за инвалидитет кај возрасните во светот и влијае на 17 милиони луѓе ширум светот секоја година. На годишно ниво, мозочниот удар предизвикува 6 милиони смртни случаи на глобално ниво и ја чини ЕУ 60 милијарди евра.

 

Bo тек на Неделата за подигање на свеста за мозокот, 14-20 март, се фокусираме на важноста на истражувањето за мозочен удар.

Секој ден ќе споделуваме некои сознанија за ново и возбудливо истражување за мозочен удар во Европа.

Денес, нашиот фокус е на ANGIE.

Целен третман со помош на микроботи.

Повеќето мозочни удари се случуваат кога крвниот сад во мозокот е блокиран поради згрутчување на крвта наречено тромб. Тромбот спречува одредени области во мозокот да бидат снабдени со кислород, што резултира со ненадејна смрт на мозочното ткиво. Мозочните удари се водечка причина за смрт и инвалидитет ширум светот, а се очекува и случаите на мозочен удар да се зголемат во наредните години.

Најчестиот третман на овој вид на мозочен удар вклучува инјектирање на лек (наречен rtPA) во крвта кој потоа делува на растворање на згрутчувањето. За жал, иако rtPA е ефикасен за растворање на овие згрутчувања, тој има многу несакани ефекти, вклучувајќи внатрешно крварење, оток и многу повеќе.

Во третманот на мозочен удар, лекарот треба да најде компромис помеѓу администрирање на доволна количина rtPA за растворање на згрутчувањето во мозокот и намалување на неговата доза за да се избегнат неговите несакани ефекти. Овие несакани ефекти, исто така, го ограничуваат времето во кое rtPA може да се користи на неколку часа по првите симптоми. Така, многу мозочни удари воопшто не се лекуваат.

Во проектот ANGIE, развиваме нов пристап за третман на мозочни удари. Со магнетно управување со микророботи до згрутчувањето, можеме да го доставиме rtPA директно до местото на ударот. Овој пристап ни овозможува да испорачаме повисоки концентрации на rtPA директно до згрутчувањето, додека ја намалуваме вкупната количина на rtPA што се користи, за фактор од 10.000.

Технологијата ANGIE ќе овозможи побрзо отворање на згрутчувањето на крвта, проширување на прозорецот за лекување и намалување на несаканите ефекти од третманот. Се надеваме дека тоа ќе го зголеми квалитетот на животот на пациентите и ќе ги намали смртните случаи и инвалидитет предизвикани од мозочни удари.

За повеќе информации, посетете ја веб-страницата: h2020-angie.eu/

Слушајте како зборува професорот Салвадор Пане Видал за истражувањето youtu.be/EKWhOufhr4M

Проектот е финансиран од Европската комисија според Договорот за грант број 952152