PRECIOUSВо првите денови по мозочен удар, околу половина од пациентите имаат компликации, вклучително и инфекции, треска и проблеми со голтање. Појава на овие компликации е силно поврзана со поголем ризик од смрт или идна попреченост. PRECIOUS истражувањеto го проценува влијанието на фармаколошката превенција од овие чести компликации. Студијата користи ефтини лекови надвор од полица кои се едноставни, безбедни и лесно достапни.

Клиничките истражувања се многу важни за креирање на здравствените политики и воведување на нови терапии во третманот на мозочните удари. 2020 година беше тешка година за луѓето низ целиот свет и имаше негативновлијание врз водењето на клинички истражувања во Европа.

Клиничките студии зависат од волонтери односно луѓе кои се согласиле да бидат вклучени во изтражувањата. Кои се причините поради кои учесниците се вклучиле во истражувањето PRECIOUS?

 

Интервју со пациент во клиничко испитување, Утрехт

PRECIOUS: Зошто мислевте дека е важно да се учествува во PRECIOUS клиничко испитување?

ПАЦИЕНТ: За нас (мене и моето семејство) дијагностицирањето и третманот на мозочниот удар беше непријатно и тешко искуство, сепак сметаме дека истражувањето е важно со цел да се пројанде потенцијален корисен третман. 

SAFE: Дали имавте страв или резерви пред да донесете одлука?

ПАЦИЕНТ: Не навистина не, истражувањето јасно ни го објасни лекарот, а ние ја препознавме важноста на тоа, затоа сакавме да учествуваме.

PRECIOUS: Дали мислите дека учеството ви донесе корист? (на пр. Дали направи да се чувствувате попозитивно во врска со иднината, посамоуверено, посреќно?)

ПАЦИЕНТ: Во моментот, ми оди навистина добро. Јас се подобрував стабилно последните три месеци. Се надевам дека секако, дел од ова се должи на моето учество во ова истражување и тоа би значело дека третманоте добар.

PRECIOUS: Кои се вашите надежи по учеството?

ПАЦИЕНТ: Се надевам дека ќе обезбеди вредни информации за истражувачите за да се подобри Грижата за пациенти со мозочен удар. Добро се опоравив, но знам и од други приказни, тоа не е секогаш случај.

SAFE : Што би му порачале на некој што размислува да учествува во истражување?

ПАЦИЕНТ: Размислете! Истражувањата и клиничките испитувања обично се добро осмислени, и потенцијално може да биде корисно за вас или за идните пациенти.

SAFE : Ако сега ве замолат да учествувате во судење, дали пандемијата ќе влијаат на вашата одлука?

ПАЦИЕНТ: Секако, во овој момент сè е под влијание на пандемијата. Тоа секако би зависело од видот на истражувањето , но да сепак би учествувал .

 

 

SVDs@targetБолест на мали крвни садови.

Болеста која ги зафаќа малите крвни садови односно малите артерии во мозокот е причина за повеќето случаи на хеморагичен (крвавечки) мозочен удар, четвртина од исхемичните (блокада со тромб) мозочни удари, и придонесува за најмалку 40% од случаите на деменција. Во моментов нема третмани за болестите на малите крвни садови и тие се само делумно разбрани. Овој проект ги разгледува заеднички фактори кои делуваат кај повеќе болести на мали крвни садови и истражувачите ќе се обидат да развијат нови третмани за посебни болести кои доведуваат до деменција и мозочен удар.

 

Интервју со пациентка, во 70-тите години, која учествувала во истражувањето на болестите на малите крвни садови, Шкотска.

SAFE: Зошто мислевте дека е важно да се учествува во истражувањето Treat SVDs @ Target?

ПАЦИЕНТ: Мислев дека ќе биде од корист за мене бидејќи мојот крвен притисок се следи двапати на ден за време на траењето на истражувањето.

SAFE: Дали имавте страв или резерви пред да донесете одлука?

ПАЦИЕНТ: Не, воопшто не се грижев.

SAFE: Дали мислите дека учеството ви донесе корист?

ПАЦИЕНТ: Да, тоа ме натера да се чувствувам посамоуверено, знаејќи дека ми се зголемува крвниот притисок го проверував секој ден.

SAFE: Кои се вашите надежи по учеството?

ПАЦИЕНТ: Се чувствував поудобно откако учествував.

SAFE: Што би му порачале на некој што размислува да учествува во студија?

ПАЦИЕНТ: Одлучете се за тоа. Тоа е прекрасна идеја. Ме натера да се чувствувам пријатно знаејќи дека луѓето се грижат за мене за време на испитувањето.

SAFE: Ако сега ве замолат да учествувате во судење, дали пандемијата ќе влијае на вашето одлука?

ПАЦИЕНТ: Тоа навистина не влијаеше на мене, бидејќи сето тоа беше спроведено од дома. Крвниот притисок ми беше следен од далечина, така што не морав да се грижам дали ќе дојдам во контакт со некој за време наистражувањето.

 

Интервју со Стјуарт, 52-годишен маж, кој учествуваше во студијата за болести на малите крвни садови во Велика Британија

Стјуарт е здрава и активна личност кој имал мозочен удар минатиот август (2020):’‘Почнав да не се чувствувам добро и во петокот имав осетлива сензација во мојата рака. Уште се чувствував лошо до понеделник, па повикав брза помош и и по испитувањето во болница и скенирање, ми рекоа дека сум помал мозочен удар веројатно поврзан со фактот дека имав прекумерна тежина предизвикувајќи висок крвен притисок. Не можев да возам еден месец и имав 5 недели третман. Ме прашаа дали сакам да учествувам во клиничко испитување и откако разговарав со моето семејство, јас одлучи да се пријавам. Немав никаква загриженост дека ќе бидам изложен на КОВИД-19. Студијата се спроведуваше во посебна зграда од болницата. Мојата главна грижа беше да имам време за работа. Јас донесов одлука да учествувам во студијата затоа што мислев дека ќе биде корисно и за мене и се надевам дека ќе помогне во иднина при лекување на други погодени од мозочен удар.

Да бидам дел од студијата значеше дека лекарите ќе ме следат 4-5 месеци. Имајќи редовнопрегледи и скенирање на МНР правеше да се чувствувам уверен дека ако има некои понатамошни проблеми со моето здравје, тие ќе бидат откриени и брзо третирани. Тоа ми даде уверување. Одлучен сум да се осигурам дека ќе направам се што можам за да спречам нов мозочен удар. Мозочниот удар го смени мојот живот - сега сум подобар, поздрав и полесен од порано и со контролиран крвен притисок. Учеството во студијата не беше ништо друго освен позитивно искуство за мене и јас им препорачувам на сите да го сторат тоа. ’’

 

Интервју со Тони кој имаше мозочен удар во јуни 2020 година и учествуваше во студијата за болести на малите крвни садови во Англија. Го проверив истражувањето на нивната веб-страница и сите прашања или проблеми беа одговорениод еден од главните истражувачи. Таа беше фантастична и објаснуваше сè чекор по чекор затоа немав дилема. Учеството во студијатаа вклучуваше одење во универзитетската болница и правење на четири магнетни резонанци на четири месеци. Исто така, ми беше мерен крвен притисок и ме ставија на различен третман за крвен притисок за време на испитувањето. Последните таблети делуваа најдобро за мене и сè уште ги земам. Имав проблеми со левото око и скенирањето со МНР ја откри лезијата во делот од мозокот што влијаеше на мојот вид. Јас не видов никој од единицата за мозочен удар за време на КОВИД-19 - само мојот лекар на секои 4 недели. Се чувствував потполно безбеден, бидејќи одделот беше одделен од главната болница, па не се чувствував загрижен за тоа дека ќе сум изложен на вирусот. Истражувачкиот тим многу добро ме следеше за време на студијата. Сите тие беа фантастични вклучувајќи ги и радиографите. Се чувствувам среќно што имав можност да учествувам во студијата сега сум на вистинските лекови за крвен притисок, благодарение на пробата.

Силно препорачувам учество во клиничко испитување. Ако не сте сигурни, направете истражувањеи поставувајте прашања во врска со сите проблеми што може да ги имате пред да одлучите. Ако ме прашаат повторно, јас не би се двоумел за учество во идноистражување. “