НАУЧНИЦИ РАЗВИВААТ МИКРО-РОБОТИ КОИ ЌЕ СЕ БОРАТ СО ТРОМБИТЕ ВО КРВНИТЕ САДОВИ НА ПАЦИЕНТИТЕ

Европските научници започнаа да развиваат нано-хирурзи кои преку крвотокот ќе пренесуваат лекови за разбивање на тромбите во мозокот.

 

Водечка група научници кои работат во универзитети, истражувачки центри и иновативни компании во Белгија, Германија, Грција, Португалија, Шпанија и Швајцарија започна иновативен проект за третман на мозочни удари.

Проектот, со кодно име „ANGIE“, е поддржан и финансиран од ЕУ.

Проектот ANGIE ќе развие радикално нова технологија односно мали, нано машини способни за навигација низ васкуларниот систем на организмот кои ќе испорачуваат лекови внатре во самото тело, каде што ниту еден друг инструмент не може да достигне.  Навигацијата во внатрешноста на телото за лекување ги фасцинираше научниците со децении со децении, но потребните технологии заостануваа. Научници во проектот ANGIE веруваат дека сега се во позиција да го остварат тоа! Ова многу потребно достигнување е насочено кон мозочниот удар, кој е главната причина за инвалидитет кај возрасните во светот и влијае на 17 милиони луѓе ширум светот секоја година. На годишно ниво, мозочниот удар предизвикува 6 милиони смртни случаи на глобално ниво и ја чини ЕУ 60 милијарди евра.

Алармантно, бројот на мозочни удари во Европа се очекува да порасне за повеќе од 30% до 2040 година како резултат на стареењето на европското население и растечките стапки на дебелина и дијабетес. „Ова може да се избегне ако имаме начин за безжична навигација нано-хирурзи долж васкуларната мрежа на телото за да доставуваат лекови директно каде е потребно - по команда, вели д-р Салвадор Пане, координатор напроект.

Но, постигнувањето ваков чекор напред нема да биде лесно. Потребно е напредување во повеже научни дејности како што се медицинска роботика, нумеричка симулација и биоматеријали. Исто така, потребни се технички можности и капацитети што ги имаат само малку организации. Научниците од Анги се сигурни во тоа дека нивниот тим ги вклучува сите потребни знаења, искуство и инфраструктура донаправи да се случи. Долги години тие го градат потребното знаење за употребата и контролата на мали роботски системи за различни здравствени апликации.Тие неодамна го развија првиот систем за лекување на срцеви аритмии користејќи електромагнетски управувачки катетри и нивната група вклучува висок калибар научници кои често ги бара Светската здравствена организација, Европскиот Вселенска агенција и Светскиот економски форум за совет. Не е ни чудо што  проектот веќе го привлече вниманието од мултинационалните корпорации како Сименси CLS Behring.

 

 

 

 

Проектот ANGIE започна оваа година и на неговиот тим ќе му требаат четири години за да  развие основи на технологијата. „Ќе ја информираме јавноста за нашите случувања“, рече професорот Јозеп Пуигмарти-Луис, еден од главните научници на проектот. „Ние сакаме да вклучиме  што е можно повеќе луѓе во нашите активности’’.

 

Проектот ANGIE ќе создаде радикална нова технологија за локализирана насочена испорака на лекови заснована на  безжични нано-уреди способни да се движат по телото низ васкуларениот систем за испорака на лекови каде што не може да оди друг инструмент. АНГИ ќе им понудина здравствените работници значително го подобрија капацитетот за интервенција за справување со повеќе хронични болести и ќе овозможи да доставуваат лекови точно таму каде што е потребно, со минималнонесакани ефекти. Конзорциумот се состои од група од четири истражувачки институции, тримали и средни претпријатија и две непрофитни организации од цела ЕУ.Проектот е финансиран од Европската комисија според Договорот за грант бр.952152.

Партнери во Цирих се лабораторијата за роботика во повеќе размери (ЕТХ Цирих, проект координација; микро / нанофабрикација, роботика и електроника) и MagnebotiX AG (Биотехнопарк, Шлирен, магнетна манипулација и анализа на слика).